Wat is het verschil tussen een orkaan, tropische storm en tropische depressie?

Orkanen zijn woeste stormen die wijdverspreide schade en verwoesting veroorzaken wanneer ze land raken. Een orkaan komt niet zomaar uit de lucht vallen. In plaats daarvan gaat het door een ontwikkelingsproces, waarbij elke fase een andere naam heeft. Sommige tropische storingen worden nooit orkanen, maar ze kunnen op zichzelf nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid schade aanrichten.

Wat zijn deze verschillende termen die door meteorologen worden gebruikt en wat betekenen ze? Hier is een lijst met de meest gebruikte termen die u moet kennen.

Wat is een tropische storing?

Een tropische storing (of tropische golf) is een aanvankelijk ongeorganiseerd lagedrukgebied. Vaak zijn er geen duidelijke tekenen van rotatie. Hoewel, wanneer een storing beter georganiseerd wordt, kan het tekenen van rotatie beginnen te vertonen als het zich begint te vormen tot een tropische depressie.

Zoals we eerder al zeiden, vormt niet elke verstoring in de tropen zich tot een depressie. In werkelijkheid doet slechts een klein percentage dat. Winden zijn meestal niet zo krachtig bij een tropische storing. Normaal gesproken zullen aanhoudende winden minder dan 30 mph of zo zijn. Regenval kan in sommige gevallen echter extreem zijn, wat leidt tot overstromingen in getroffen gebieden als deze over land gaat.

In speciale gevallen waarin een tropische storing het land kan beïnvloeden, is het National Hurricane Center onlangs begonnen met het uitgeven van adviezen om het publiek te waarschuwen, net zoals ze al hebben gedaan voor tropische depressies, stormen en orkanen. Dit geeft degenen die mogelijk in gevaar kunnen zijn veel meer tijd om zich voor te bereiden.

Wat is een tropische depressie?

Wanneer een tropische storing voldoende georganiseerd wordt en een duidelijke rotatie heeft met maximale aanhoudende winden onder de 39 mph, wordt deze geclassificeerd als een tropische depressie. De meeste tropische depressies hebben maximale aanhoudende winden tussen 25 en 35 mph, hoewel ze vaak windstoten tot tropische stormkracht kunnen veroorzaken. Net als tropische storingen kunnen depressies extreme hoeveelheden regen produceren en de sterkste winden kunnen voldoende zijn om bomen uit de verzadigde grond te verwijderen.

Wat is een tropische storm?

Naarmate een tropische depressie nog meer georganiseerd wordt en de circulatie strakker wordt, zullen de winden ook beginnen toe te nemen. Zodra het winden op of boven 39 mph en niet hoger dan 73 mph heeft opgelopen, wordt het opgewaardeerd tot een tropische storm. Tropische stormstatus is wanneer een storm een naam krijgt. De grote oceaanbekkens over de hele wereld hebben hun eigen lijst met namen die elk jaar moeten worden gebruikt.

Met de sterkere winden en zwaardere regenval veroorzaken tropische stormen meestal zowel wind- als waterschade. Hoewel er landinwaarts veel overstromingen zullen zijn, kan de wind ook kleine kustoverstromingen veroorzaken omdat zeewater aan land wordt geduwd. De krappere circulatie van de tropische storm biedt ook een zekere mate van spin voor de individuele onweersbuien waaruit deze systemen bestaan, waardoor de kans op tornadische activiteit toeneemt en nog ernstiger schade wordt veroorzaakt.

Wat is een orkaan?

Tropische stormen die zich blijven organiseren en ontwikkelen, zullen binnenkort aanhoudende winden produceren met 74 mph, en vaak veel hoger. Wanneer dit gebeurt, wordt een tropische storm opgewaardeerd tot een orkaan. Op satelliet is het uiterlijk van de orkaan duidelijk – de wolken bewegen duidelijk op een cirkelvormige manier en bij sterkere orkanen krijgen ze een buzzsaw-achtig uiterlijk met een cirkelvormig gebied in het midden zonder wolken en kalme winden die het ‘oog’ worden genoemd.

De dreiging van een orkaan is drieledig: wind, regen en stormvloed. Winden in orkanen zijn in de meeste gevallen ernstig genoeg om aanzienlijke structurele schade te veroorzaken, vooral aan minder robuuste structuren zoals patio’s, luifels, daken en stacaravans. Tornadische activiteit komt veel vaker voor in de sterkste regenbanden, wat de schade alleen maar verergert. Regen van orkanen kan oplopen tot meer dan een voet of meer, afhankelijk van de voorwaartse snelheid van de orkaan zelf. De waarschijnlijkheid en intensiteit van de bovenstaande verstoringen kan worden vereenvoudigd door TORCON Index schaal en Saffir-Simpson Hurricane Wind Scale.

Misschien wel het gevaarlijkste van alles is de stormvloed. Een reden waarom de autoriteiten een horloge of waarschuwing afgeven voordat de orkaan toeslaat. De sterke winden van de orkaan waaien over het zeeoppervlak en bouwen enorme golven op die water landinwaarts duwen. De combinatie van de kracht van het water dat aan land wordt geduwd in combinatie met de woeste winden zal kuststructuren verscheuren, waardoor deze gebieden enkele van de gevaarlijkste plaatsen zijn om in een orkaan te zijn.

Saffir-Simpson Hurricane Wind Schaal

Orkanen in de Verenigde Staten worden geclassificeerd door de snelheid van hun aanhoudende winden op een schaal die bekend staat als de Saffir-Simpson Hurricane Wind Scale. De classificatie is bedoeld om het publiek te helpen zich te ontworstelenrstand duidelijker het potentieel en de ernst van de vernietiging van een orkaan. Stormen worden beoordeeld van categorie 1 tot 5, waarbij alles van categorie 3 of hoger als een ‘grote orkaan’ wordt beschouwd.

Hoewel het geen perfecte match is voor elke orkaan omdat het geen rekening houdt met regen of stormvloed, heeft de Saffir-Simpson Hurricane Wind Scale in de loop van de tijd nog steeds aangetoond een redelijk nauwkeurige voorspeller te zijn van het type schade dat te verwachten is en het is eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen.