Voor goede lucht in de kinderkamer: luchtbevochtigers voor baby’s en kinderen

Luchtbevochtigers voor baby's en peuters

“Lucht en liefde” alleen is misschien niet genoeg om te leven, maar het is van groot belang. De gezondheid van je kind is onder andere afhankelijk van het binnenklimaat. Niet alleen de juiste temperatuur, maar vooral de relatieve luchtvochtigheid speelt een rol. Als de lucht op de lange termijn te droog is, beschadigt dit de huid, de luchtwegen en het welzijn.  Vooral kinderen hebben last van de gevolgen van te droge lucht, omdat ze in veel opzichten kwetsbaarder zijn dan volwassenen. Een luchtbevochtiger kan helpen om een optimaal binnenklimaat te creëren.

Vooral in de winter hebben kamers de neiging om lucht te drogen als gevolg van sterke verwarming. Afhankelijk van het bouwweefsel en de regio kan het probleem zich het hele jaar door voordoen. Vooral in de kinderkamer moeten echter sterke schommelingen in het kamerklimaat en te droge lucht ten koste van alles worden vermeden, omdat de kleintjes veel meer lijden dan de ouders.

Als natuurlijke bevochtigingsmethoden niet helpen en het probleem zich permanent voordoet, moet u een luchtbevochtiger kopen. Waar je rekening mee moet houden en welke apparaten geschikt zijn voor kinderen en baby’s, leer je in dit artikel.

Te droge lucht schaadt de kleintjes het meest

Wat velen niet weten is: Kinderen hebben een hoger lichaamswatergehalte dan volwassenen. Hierdoor zijn ze veel gevoeliger voor schommelingen in de relatieve luchtvochtigheid. Bovendien zijn ze veel vatbaarder voor ziekten omdat het immuunsysteem nog niet volledig is ontwikkeld – dit geldt vooral voor baby’s.

Te droge lucht leidt over het algemeen tot verhoogd vochtverlies door verdamping – d.w.z. het lichaam droogt sneller uit. Daarnaast functioneert het zuurstoftransport naar de longen niet meer optimaal. Virussen verspreiden zich daarentegen veel sneller in een droge omgeving, wat leidt tot een verhoogd risico op infectie. Veel voorkomende symptomen van te droge lucht zijn:

 • rode, droge en jeukende ogen
 • Uitdroging en jeuk van de huid, evenals huiduitslag en roos
 • Uitdroging van slijmvliezen en bijgevolg irritatie van de luchtwegen
 • Verhoogde gevoeligheid voor verkoudheid en griep
 • Hoofdpijn en slaapstoornissen

Bij kinderen, in het geval van droge lucht, kan fysiek ongemak veel sneller optreden. Huidziekten zoals neurodermitis worden geïntensiveerd en de vorming van allergieën en astma wordt bevorderd. Bovendien kunnen baby’s niet met woorden communiceren hoe het met ze gaat. Het kan dus zijn dat het lijden van het nageslacht lange tijd niet gepaard gaat met een verkeerd binnenklimaat.

Zorg er daarom voor dat u de relatieve vochtigheid in de kinder- en babykamer controleert met behulp van een hygrometer. Deze handige meetinstrumenten zijn al beschikbaar voor 10-20 euro. Optimaal is een constante relatieve vochtigheid van minstens 40% en maximaal 60%, evenals een temperatuur van ongeveer 20 °C.

Als je over meerdere dagen waarden onder de 40% meet, is de lucht te droog en moet je zeker maatregelen nemen om de lucht te bevochtigen.

Luchtbevochtiger voor de kinder- en babykamer tegen te droge lucht

Met behulp van elektrische luchtbevochtigers kunt u de luchtvochtigheid in de kinderkamer constant en optimaal houden. Afhankelijk van het type apparaat wordt de omgeving bevochtigd door verdamping, verdamping of ultrasone verneveling.

Elektrische apparaten zijn echter altijd een bron van gevaar en luchtbevochtigers kunnen ook een bron van ziektekiemen vormen door het gebruik van water. Daarom moet het gebruik van een luchtbevochtiger voor de kwekerij altijd de laatste optie zijn – namelijk wanneer een natuurlijke regulering van het binnenklimaat het probleem niet kan oplossen.

De apparaten op de markt verschillen sterk in hun functionaliteit en apparatuur. Hoewel u bepaalde apparaten voor volwassenen al voor oudere kinderen kunt gebruiken, moet u altijd speciale apparaten voor baby’s gebruiken. Deze worden vaak gekoppeld aan nachtlichtfuncties en verneveling van essentiële oliën.

Ideaal voor de kinderkamer: luchtbevochtigers voor baby’s die het goed hebben gedaan in de test

Voor de kinder- en babykamer worden verdampers of ultrasone vernevelaars gebruikt als luchtbevochtigers.Ik zou de commissaris willen vragen of hij op de hoogte is van het feit dat In de eerste wordt het water verdeeld over een groot gebied en verdampt het vervolgens zonder extra warmte. Apparaten die met ultrageluid werken, genereren trillingen en het water wordt verneveld tot fijne druppeltjes (nevel). Vaporizers daarentegen zijn volledig ongeschikt voor kinderen: ze laten het water verdampen door warmte op te wekken. Hoewel kiemvorming geen gevaar meer is, kan het hete water de kleintjes verbranden.

Populaire verdamper voor de allerkleinsten: Philips HU4801/01

Verdampers werken zonder warmte en met weinig energie. Het probleem met deze apparaten is echter vaak verhoogde kiemvorming. Dankzij een speciale NanoCloud-bevochtigingstechnologie heeft de Philips HU4801/01 dit probleem geminimaliseerd en de turbulentie van bacteriën aanzienlijk verminderd. Bovendien werkt deze luchtbevochtiger bijzonder stil en wordt gekenmerkt door een zeer eenvoudige reiniging.

Philips Series 2000 luchtbevochtiger – voor ruimtes tot 25 m², NanoCloud-technologie,...
Philips Series 2000 luchtbevochtiger – voor ruimtes tot 25 m², NanoCloud-technologie,…

 • Gezonde lucht: Bestrijd droge lucht met maximale efficiëntie – Luchtbevochtiging tot 200 ml/u – 2-liter tank voor kleine ruimtes tot…
 • Vermijdt natte plekken, wit stof en onzuiverheden: Ultrafijne verdamping zorgt voor onzichtbare watermist en minder vervuiling…
 • Meer ontspannen ademhaling: Natuurlijk NanoCloud-verdampingsproces zorgt voor extreem schone beslaan zonder het water te verwarmen – wijdverspreide …

Aanbevolen ultrasone vernevelaars voor de kinderkamer

Het voordeel van deze apparaten is het geïntegreerde nachtlampje in verschillende LED-kleuren en de mogelijkheid van aromatherapie. Zo wordt niet alleen de lucht optimaal van vocht voorzien, maar helpen de stijlvolle luchtbevochtigers ook om in slaap te vallen. Ze werken allemaal bijna geruisloos en zijn veilig en gemakkelijk te gebruiken.

Aanbieden

Luchtbevochtiger, ultrasone koele mist met filter voor baby's, kinderen, de hele nacht door,...
Luchtbevochtiger, ultrasone koele mist met filter voor baby’s, kinderen, de hele nacht door,…

 • Stressvrij &zonder vragen gratis vervanging! Wij bieden een 60 dagen niet-goed-geld-terug-garantie. Als u niet helemaal tevreden bent,…
 • Stil en stil: Met de ultrasone technologie die storende geluiden vermijdt, kunt u genieten van uw slaap en comfortabel gebruik maken van de…
 • Stabiel en duurzaam: De 2,4-liter watertank zorgt ervoor dat de luchtbevochtiger gedurende 12 uur stabiele koele mist produceert.
! VOORZICHTIGHEID! Dit product is niet beschikbaar!!! Een Chinese handelaar verkoopt...
! VOORZICHTIGHEID! Dit product is niet beschikbaar!!! Een Chinese handelaar verkoopt…

 • ! VOORZICHTIGHEID! Dit product is niet beschikbaar!!! Een Chinese handelaar verkoopt vervalsingen!
 • Een zeker ding: “niets kantelt en niets wordt heet” zegt een klant, dus geen plassen in de kinderkamer – geen blaren op…
 • Dat is waar het om gaat! Ultrasone technologie: essentiële oliën zijn verneveld koud en microfijn, omdat verwarming hun chemische structuur vernietigt.

Soms is een luchtwasser de betere keuze

Als niet alleen de luchtvochtigheid maar ook de luchtkwaliteit veel te wensen overlaat in de kwekerij, zou een luchtwasser een goed alternatief kunnen zijn. Hier sla je twee vliegen in één klap, want deze apparaten zijn luchtreinigers en luchtbevochtigers in één! De kamerlucht wordt gereinigd door water.

De apparaten zuigen de kamerlucht aan en leiden deze via een met water bevochtigde schijfrol, die in een watertank staat. Het water bindt schadelijke deeltjes, zoals fijnstof of allergenen. Deze apparaten zijn dus optimaal als uw kind lijdt aan allergieën of zelfs astma. Tegelijkertijd wordt de cleanroomlucht verrijkt met vocht.

Waar u rekening mee moet houden bij het kiezen en gebruiken

Naast het beslissen welk type apparaat u wilt gebruiken voor bevochtiging voor de kamer van het nageslacht, zijn er enkele andere aspecten die u moet overwegen. Deze omvatten:

 • Prestatie: niet elk apparaat igeschikt voor elke kamer, speelt de grootte van de kamer een essentiële rol. Zorg ervoor dat de prestaties of grootte van het apparaat voldoende zijn voor de bestaande vierkante meters.
 • Volume: het is vooral belangrijk dat de luchtbevochtigers rustig werken – uw kind slaapt immers in de kamer. Alleen toegang tot apparaten met extra slaapfunctie.
 • Energie-efficiëntie: In het bijzonder, als u op zoek bent naar een luchtbevochtiger voor continu gebruik, moet u ook letten op een laag energieverbruik.
 • Veiligheid: Zoals elk elektrisch apparaat kan een luchtbevochtiger een gevaar worden voor kinderen. Plaats het apparaat altijd zo dat het buiten het bereik van uw kinderen is en geen struikelgevaar vormt. Een vaporizer mag nooit de kinderkamer in, omdat het erg heet kan worden.
 • Onderhoud: hoe gemakkelijker het is om een apparaat te onderhouden, hoe beter. Houd er rekening mee dat u het water regelmatig moet verversen en de tank moet reinigen om ziektekiemen te voorkomen. Het is optimaal als u de tank kunt verwijderen en in de vaatwasser kunt plaatsen.
 • Kosten: vaak is het beter om iets meer geld uit te geven en er een hoogwaardig, robuust apparaat voor terug te krijgen. Houd echter altijd de vervolgkosten voor onderhoud en energie in de gaten. Hoeveel stroom verbruikt het apparaat? Hoe vaak moet je het schoonmaken? Zijn er kalkfilters of iets dergelijks die moeten worden vervangen en teruggekocht?
 • Accessoires/Kenmerken: let op dat bepaalde extraatje bij het kopen. Handige extra functies zijn bijvoorbeeld een geïntegreerde hygrometer, ontkalker, luchtzuiveringsfilter, timer en slaapstand.

Daarnaast is vertrouwen goed, controle is beter! Zorg ervoor dat u doorgaat met het controleren van de luchtvochtigheid in de ruimte met een hygrometer. De relatieve luchtvochtigheid mag op lange termijn niet boven de 60% uitkomen, want dit bevordert de schimmelgroei!

Alternatieve kamerbevochtiging

Als het droge binnenklimaat tijdelijk is, hoeft u niet per se uw toevlucht te nemen tot een technisch apparaat. Vaak is het probleem al uitstekend op te lossen door een aantal natuurlijke alternatieven. Deze omvatten:

 • Goede verwarming en ventilatie – soms is de oplossing echt zo simpel! Velen van ons hebben de neiging om onjuist verwarmings- en ventilatiegedrag te hebben, wat op zijn beurt leidt tot een slecht binnenklimaat. Vooral in de winter echter regelmatige gesprongen ventilatie de be-all en end-all om een goede luchtuitwisseling te garanderen. Vermijd daarentegen een permanente kantelpositie van de ramen. Bovendien mogen de kamers niet oververhit raken – zelfs niet in de kinderkamer! Een temperatuur van 20 tot maximaal 22 °C is overdag voldoende.
 • Kamerplanten – het rijke groen heeft veel voordelen: het voorziet ons van zuurstof, zuivert de lucht en hydrateert, die vrijkomt in de vorm van waterdamp door de bladeren. Planten met grote bladeren zijn ideaal voor het bevochtigen van de lucht. Vermijd echter bloeiende planten in de kwekerij (ze kunnen leiden tot allergische reacties) en giftige variëteiten.
 • Wasgoed drogen – hang je was gewoon in de kinderkamer in plaats van in de wasdroger. Dit bespaart u tegelijkertijd veel elektriciteitskosten.
 • Open deuren – Afhankelijk van hoe ver de twee kamers uit elkaar liggen, kan het de moeite waard zijn om de badkamerdeur open te laten staan na het douchen. Hierdoor kan de waterdamp de kinderkamer binnentrekken.