Ventilator met waterkoeling – het praktische alternatief

Waar kan ik het apparaat het beste plaatsen?

De meeste watergekoelde ventilatoren, zoals apparaten zonder deze functie, hebben oscillatie. Om deze reden moeten de apparaten zo ver mogelijk in de hoek van een kamer worden geplaatst, van waaruit ze vervolgens de gekoelde lucht gelijkmatig in de kamer verdelen door rotatie.

Afhankelijk van hoe groot de oscillatiehoek is, moet u ervoor zorgen dat apparaten die sproeinevel uitzenden niet rechtstreeks tegen een kamerwand, meubels of elektrische apparaten worden gericht. Hoewel de watermist zo fijn is dat het niet als vocht in de kamer bezinkt en dus schade aan meubels, vloeren en elektronica veroorzaakt, moet het zich verspreiden.

Als het vocht over een korte afstand rechtstreeks naar de muur, meubels of elektrisch apparaat wordt geleid, kan niet worden uitgesloten dat het behang vocht aantrekt en zo de vorming van schimmel bevordert of dat hout en elektronica worden beschadigd.

Overmatig gebruik kan deze gevolgen hebben

Als u direct in de tocht staat of zit en uzelf lange tijd blootstelt aan de luchtstroom, kunt u Verkoudheid. Het risico neemt toe als je al eerder hebt gezweet of als je niet merkt hoe lang je bent blootgesteld aan de luchtstroom, wat bijvoorbeeld mogelijk is als je slaapt en de ventilator laat draaien. De constante luchtstroom zorgt er ook voor dat de Uitdrogen van slijmvliezen.
Speciale aandacht moet worden besteed aan het laten draaien van de ventilator in het bijzijn van kinderen. Ze zijn vaak gefascineerd door de luchtstroom en merken het niet wanneer ze hun limiet bereiken.

Hoe een ventilator met waterkoeling je gezondheid positief kan beïnvloeden

Koelen van de kamertemperatuur verbetert niet alleen het algemene welzijn, maar zorgt er ook voor dat u Slaap beter. Rustgevende slaap is de basisvoorwaarde voor ons om stressvrij en productief met ons dagelijks leven om te kunnen gaan en, last but not least, onze geestelijke gezondheid.
Door het feit dat veel ventilatoren met waterkoeling gebruikt als combinatie-apparaten Ze verbeteren echter ook het algemene binnenklimaat door luchtbevochtiging en luchtzuivering. De optimale luchtvochtigheid betekent dat de slijmvliezen vochtig blijven en vooral mensen met een allergie profiteren van luchtzuivering, die zo de blootstelling aan stof en pollen aanzienlijk kan verminderen.

Kan een watergekoelde ventilator de kamertemperatuur verlagen?

In een notendop – Ja, en zo werkt het.

Zo werken normale vloer- en torenventilatoren

Normale vloer- en torenventilatoren beïnvloeden alleen de waargenomen temperatuur, maar niet de kamertemperatuur. Hun functie is beperkt tot het in beweging zetten van de lucht in een ruimte en door lucht uit te stoten om ervoor te zorgen dat de verwarmde lucht rond het lichaam wordt weggeblazen en er dus een verkoelend effect optreedt.
De werkelijke kamertemperatuur kan alleen worden beïnvloed met dergelijke apparaten als ze voor het open raam worden geplaatst en zo koele (of warme) lucht van buitenaf aanzuigen en in de kamer loslaten. Hetzelfde principe kan helpen om de warme verwarmingslucht in de winter gelijkmatiger te verdelen.

Wat ventilatoren met waterkoeling kunnen doen

Op dit punt moet een onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende apparaten die worden aangeboden onder de naam “ventilator met waterkoeling”. Er zijn ventilatoren die gewoon water vernevelen. Deze ventilatoren met sproeinevel koelen de kamer niet, maar verdelen de fijne waterdeeltjes alleen door de luchtstroom in de kamer en verhogen zo de waargenomen temperatuurverlaging door het verdampingseffect.
De werkelijke temperatuur wordt alleen beïnvloed door ventilatoren met waterkoeling, die ofwel bruikbare coldpacks hebben of waar de toevoeging van ijsblokjes aan de watertank mogelijk is. Op deze manier wordt de doorweekte lucht gekoeld en is een verlaging van de temperatuur het resultaat. De verneveling van water heeft niets te maken met de koeling zelf, maar is nog steeds mogelijk met bijna alle apparaten, wat het koeleffect versterkt en zorgt voor de speciale frisheidsschop.

Doe het zonder doe-het-zelf oplossingen

Het beste uit je eigen ventilator halen is waarschijnlijk in het belang van alle door hitte getroffen appartements- of huiseigenaren. Van een vloer- of torenventilator door DIY een ventilator mit Waterkoeling, of beter gezegd een ventilator die naast de luchtstroom ook de positieve effecten van verdampingskoeling overneemt, is geen goed idee.

Deze instructies circuleren op het internet

Vaak lees je op internet dat een koude natte handdoek voor of direct boven de ventilator moet worden gehangen. Op deze manier moet vocht ook met de lucht van de ventilator in de kamer worden geleid en dus moet het koeleffect worden versterkt met de verdampingskoeling.
Bij Focus Online kun je zelfs een kort artikel over het onderwerp vinden (dat kritisch is over deze vermeende lifehack, maar naar onze mening niet duidelijk genoeg maakt waarom dergelijke experimentele acties beter vermeden moeten worden.

Daarom moet u zich hiervan onthouden

Als u uw toevlucht neemt tot dergelijke middelen, is er een groot gevaar dat u uw binnenklimaat niet positief beïnvloedt, maar de situatie eerder verergert. Aan de ene kant ervaren veel mensen de verhoogde luchtvochtigheid zonder significante koelcapaciteit als vochtig en dus stressvoller dan de hitte alleen voor het experiment.
Ten tweede zijn ventilatoren elektrische apparaten die van nature niet werken met natte handdoeken. Dat de handdoek alleen nog maar vochtig en niet meer nat mag zijn, negeren veel mensen volgens het motto veel. Afgezien daarvan wordt deze informatie niet overal expliciet vermeld.
Tot slot speelt ook het gewicht van de vochtige handdoek een rol. De motoren van ventilatoren die de rotatie van de ventilatorkop mogelijk maken, zijn niet ontworpen om extra gewicht te verplaatsen en kunnen snel toeslaan onder de extra belasting.

Uiteindelijk, door te proberen uw situatie te verbeteren, kunt u ervoor zorgen dat uw ventilator niet meer werkt als gevolg van het binnendringen van water of het overbelasten van de motor. In dit geval kunt u niet eens profiteren van de koelluchtstroom van de normale ventilator, maar moet u een nieuw apparaat kopen of uw tanden slijpen en de hitte verdragen.

Hoe u de koeling kunt verbeteren zonder uw ventilator in gevaar te brengen

In plaats van je ventilator met vochtige handdoeken op te hangen, kun je jezelf of je kleding veel beter een beetje bevochtigen. Het effect is vooral groot als je je vochtige kleding kort in het vriesvak legt (neem de vereiste hygiëne in acht en verpak de kleding in een ritszak) en ze vervolgens aantrekt.
Als u op zoek bent naar een beetje verfrissing tussen nu en dan, doet u er goed aan om een goedkope spuitfles te gebruiken. Plaats de fles water gewoon in de koelkast, spuit indien nodig het gezicht, de nek en de armen en laat je afkoelen door verdamping.