Ventilatortest, technologie en criteria – de beste windturbines in vergelijking

Luchtcirculatie, stroomverbruik en geluid van ventilatoren

Het enige doel van ventilatoren is om efficiënt een luchtstroom op te bouwen. In principe geldt: hoe groter het apparaat, hoe hoger de haalbare luchtcirculatie. Hoe groot de luchtstroom eigenlijk is, hangt niet alleen af van de diameter en het aantal rotorbladen, maar ook van de snelheid van de ventilator. Over het algemeen hebben grotere apparaten de voorkeur omdat grotere rotoren de stroom efficiënter gebruiken en genereer een hogere luchtstroom voor hetzelfde stroomverbruik.

Maar zelfs als u niet geïnteresseerd bent in een bijzonder sterke wind in uw huis, kan het de moeite waard zijn om te kiezen voor een grotere ventilator, die u vervolgens op een lager vermogensniveau gebruikt: met dezelfde luchtstroom is het stroomverbruik lager dan bij kleinere apparaten. Bovendien zijn grotere ventilatoren aanzienlijk stiller bij gebruik bij lagere snelheden dan kleine rotors bij hoge snelheid.

Veiligheid van ventilatoren

Hoewel ventilatoren eenvoudige elektromechanische apparaten zijn, zijn er een paar dingen die u in gedachten moet houden om ongelukken in huis te voorkomen. Hoe groter het model, hoe groter de Risico dat de behuizing omvalt. Voetstukventilatoren lopen vooral risico omdat de zware rotor op heuphoogte is gemonteerd en zorgt voor een hoog zwaartepunt van het apparaat. Een zwaar model kan voordelig zijn omdat het zorgt voor een betere stabiliteit door een contragewicht in het been.

Torenventilatoren lossen dit probleem veel eleganter op: bij hen bevindt de zware rotor zich in de voet van het apparaat, waardoor het zwaartepunt naar beneden verschuift. Zelfs als je de kolom één keer raakt, wat al minder waarschijnlijk is vanwege de smalle vorm, zal de torenventilator niet meteen omvallen. Tafel- en vloerventilatoren worden zelden beïnvloed door stabiliteitsproblemen vanwege hun kleine behuizingen.

In combinatie met het risico op kantelen moet je zeker ook op zoek naar een voldoende kabellengte eerbied. Last but not least zou je in de locatiekeuze beperkt worden door een te korte kabel. Een korte kabel kan echter ook een gevaarlijk struikelgevaar worden dat u niet alleen op de grond scheurt, maar ook het apparaat met u. Een kabellengte van 2 m zou ideaal zijn, anders moet je deze lengte vergroten door kabels uit te trekken. Als je een goede locatie hebt gekozen, bevestig de kabels dan aan de muur met spijkerklemmen of met kabelbinders op grotere meubels.

Een ander gevaar komt van de snel roterende ventilatorbladen, waar je jezelf kunt verwonden. Als kinderen of huisdieren bij u in het appartement wonen, moet u bijzonder belang hechten aan het feit dat de Rotorbladen beschermd door een rooster zijn. Vergeet niet dat de vingers van kinderen veel smaller zijn dan die van jezelf; een rasterafstand van 1 cm mag niet worden overschreden. Bij torenventilatoren hoef je je minder zorgen te maken: omdat de rotor in de voet van de behuizing is verborgen, is deze van buitenaf niet toegankelijk.

Onderhoud van ventilatoren

Het eenvoudige ontwerp van ventilatoren en het feit dat ze alleen droge lucht scheppen, maar geen contact hebben met water of andere vloeistoffen, maakt ze zeer robuust. Voor de meeste apparaten zijn geen uitgebreide onderhoudswerkzaamheden nodig. Het is echter zinvol om regelmatig stof van de rotorbladen te vegen.

Schakel voor het schoonmaken eerst de stroom uit om ongelukken en verwondingen te voorkomen. In sommige modellen kunnen rotorbladen afzonderlijk worden verwijderd en gereinigd. Gebruik indien mogelijk een droge doek voor het afstoffenom te voorkomen dat vocht het apparaat binnendringt en de elektronica vernietigt. Alleen in rokende huishoudens of in de keuken, waar vettige dampen kleverige resten kunnen achterlaten, heeft het zin om de rotorbladen vochtig af te vegen. Laat ze echter drogen voordat u het apparaat opnieuw in elkaar zet.