Verdampers en verdampers – test, functies en toepassingsgebieden

Verdamper en verdamper test

Veel soorten apparaten kunnen worden gebruikt om de kamerlucht te bevochtigen. Verdampers verhogen de luchtvochtigheid door koude verdamping, die plaatsvindt bij kamertemperatuur. Verdampers daarentegen verwarmen het water tot het kookpunt, waardoor een damp ontstaat die door de kamer wordt verspreid. Verdampers worden gekenmerkt door hogere bevochtigingsprestaties, waardoor ze geschikt zijn voor grotere appartementen. De hete stoom kan echter een gevaar vormen voor kinderen en huisdieren. Koude verdampers staan bekend om een zeer lage kiembelasting, wat vooral belangrijk is voor mensen met een allergie en astmapatiënten.

Hoe verschillen verdampers van verdampers en voor welke doeleinden is welke luchtbevochtiger het meest geschikt? Hoe vernevelaars zich verhouden? Deze gids geeft een overzicht van de essentiële kenmerken van waterverdampers en hun toepassingsgebieden.

Hoe werken verdampers en verdampers?

Twee soorten luchtbevochtigers zijn vaporizers en verdampers. Beide gebruiken vergelijkbare technieken om het watergehalte van de binnenlucht te verhogen, maar verschillen op cruciale manieren. Het grootste verschil zit hem in de temperatuur: verdampers werken met vloeistof bij kamertemperatuur, terwijl vaporizers het water actief verwarmen.

Verdampers – structuur en functie

Verdampers zijn luchtbevochtigers die droge lucht langs een wateroppervlak leiden. Afhankelijk van temperatuur en druk is er een lokale onbalans in de concentratie van watermoleculen: hoe droger de frisse lucht, hoe sterker de onbalans. Dit zorgt ervoor dat watermoleculen vanuit de vloeistof de lucht in gaan en zo de luchtvochtigheid verhogen. Dit verdampingsproces kan al bij kamertemperatuur plaatsvinden en vindt plaats zolang de onbalans bestaat.

Het verdampingsproces bij kamertemperatuur is langzamer dan bij hoge temperaturen; er is echter geen hoge energie-input vereist. Om duidelijk te maken dat er geen gerichte verwarming van het water is, worden deze waterverdampers ook wel koude verdampers genoemd.

Om de bevochtigingsprestaties te verhogen zonder de vloeistof op te warmen, zijn er twee stelschroeven: een groter oppervlak leidt tot hogere verdampingssnelheden, maar vereist ook grotere behuizingen. In plaats daarvan zijn verdampers ook uitgerust met ventilatoren die zorgen voor een constante stroom van verse, droge lucht. Hoe hoger de luchtcirculatie, hoe droger de frisse lucht en hoe effectiever de verdamping.

Hoe werken vaporizers?

In tegenstelling tot koude verdampers verhogen verdampers de bevochtigingsprestaties door het water te verwarmen. Het wordt meestal verhit tot het kookpunt, d.w.z. aan de kook gebracht. In deze toestand vindt niet alleen een toename van de luchtvochtigheid plaats, maar verandert het water als stoom in de gasvormige fase. Het verschil tussen waterdamp en vochtige lucht is dat de eerste in eerste instantie zuiver water is, terwijl de laatste het normale luchtmengsel is waarin het aandeel watermoleculen relatief hoog is. Alleen door waterdamp en droge frisse lucht te mengen, vindt de werkelijke toename van de luchtvochtigheid plaats.

Bij het genereren van waterdamp door de vloeistof te koken, speelt de vochtigheid van de omringende lucht slechts een ondergeschikte rol. De stoomproductie vindt onafhankelijk van de luchtvochtigheid van de ruimtelucht plaats. Door deze werkingswijze kunnen verdampers in dezelfde tijd grotere hoeveelheden vloeistof uitstoten en zijn daarom in principe ook geschikt voor het bevochtigen van grotere ruimtes. In kleinere ruimtes is er echter ook het risico op overhumiditeit, d.w.z. dat er stoom in de ruimte wordt uitgestoten, hoewel de lucht al verzadigd is en geen water meer kan opnemen.

Toepassingen

Door de iets andere werkingsprincipes zijn verdampers en verdampers beter of minder geschikt voor verschillende toepassingen. De verschillen zijn echter klein; als u alleen bezig bent met het verhogen van de luchtvochtigheid in uw huis, zijn beide waterverdampers zeer geschikt.

Krachtige vaporizers voor grote ruimtes

Hoe groter de kamer, hoe meer water moet worden verdampt om dezelfde toename van de luchtvochtigheid te bereiken. Heb jer, met een luchtbevochtiger om uw hele huis te voeden, moet de kamerbevochtiger ook dienovereenkomstig krachtig gedimensioneerd zijn. Door water te koken, kunnen verdampers veel grotere bevochtigingscapaciteiten bereiken dan koude verdampers, waarvan het effect meestal beperkt is tot één kamer.

Als u een verdamper gebruikt om de lucht van uw hele appartement te bevochtigen, zorg er dan voor dat er voldoende luchtcirculatie is: houd de tussendeuren zo vaak mogelijk open, zodat het vocht zich vanaf de locatie van het apparaat door het appartement kan verspreiden en droge frisse lucht kan worden binnengetrokken. U kunt het effect verbeteren door te kiezen voor een ventilator met bevochtiging, die zorgt voor een sterke luchtstroom en tegelijkertijd de luchtvochtigheid verhoogt.

Stille verdamper voor de slaapkamer

Door het water te verwarmen, zijn vaporizers vaak onaangenaam luid; net als bij een waterkoker of koken, kunnen borrelende of borrelende geluiden als storend worden ervaren. Verdampers daarentegen werken bijna geruisloos. Het enige geluid wordt veroorzaakt door de ventilatoren die de luchtbevochtigers van frisse lucht voorzien. Door het ventilatieniveau lager te zetten, worden de bevochtigingsprestaties verminderd, maar ook de geluidsproductie.

Voor nachtelijk gebruik is echter geen sterke luchtbevochtiger nodig in de slaapkamer, zodat zelfs op het laagste niveau een merkbare verbetering van de lucht en een rustigere slaap kan worden gedetecteerd. Koude verdampers zijn daarom ideale luchtbevochtigers voor je slaapkamer.

Voor kinderen in het huishouden: Pas op voor hete stoom!

Als je kinderen of huisdieren hebt, houd er dan rekening mee dat vaporizers water aan de kook brengen en hete stoom afgeven, wat kan leiden tot ernstige broei. Evenzo worden delen van de binnenkant van het apparaat tijdens het gebruik zo veel verwarmd dat ze ernstige brandwonden veroorzaken wanneer ze worden aangeraakt. Plaats daarom vaporizers buiten het bereik van kinderen of huisdieren of kies vanaf het begin voor de veiligere koude verdampers.

Verdampers en verdampers in vergelijking met andere luchtbevochtigers

Verdampers en verdampers zijn niet de enige soorten apparaten voor bevochtiging. Er zijn ook vernevelaars die werken met echografie. Luchtwassers worden vaak als aparte productcategorie vermeld, maar zijn ook gebaseerd op koude verdamping. In tegenstelling tot conventionele verdampers zijn ze echter ook geschikt voor het reinigen van de kamerlucht van stof en pollen.

Lagere kiembelasting dan ultrasone verstuivers

In veel consumententests, zoals door het Zwitserse consumentenmagazine K-Tipp, is gebleken dat veel luchtbevochtigers een groot aantal bacteriën en schimmels in de uitgestoten lucht kunnen meten. Het gezondheidsrisico is bijzonder hoog bij vernevelaars die water en bacteriën vernevelen met echografie.

Verdampers hebben van nature een lagere kiembelasting omdat alleen watermoleculen de lucht in gaan, maar geen vaste componenten zoals bacteriën of schimmelsporen. In vaporizers kunnen bacteriën ook in de lucht worden gescheurd met de gegenereerde stoom, maar de hoge temperaturen doden de meeste ziektekiemen.

Veel verdampers onder de testwinnaars

Consumentenbeschermingsorganisaties zoals Öko-Test, K-Tipp of de Amerikaanse Consumer Reports hebben luchtbevochtigers bestudeerd en vergeleken. In de test kregen verdampers en vaporizers goede beoordelingen en behoren ze meestal tot de testwinnaars. In een recente test uit 2015 bepaalde K-Tipp bijvoorbeeld een luchtwasser als testwinnaar, gevolgd door enkele andere koude verdampers.

Verdamper: hoge bevochtigingsprestaties, maar hoog stroomverbruik

Zowel verdampers als ultrasone vernevelaars verdrijven water in de kamerlucht, ongeacht de huidige luchtvochtigheid, zodat er een risico is op overvochtiging met beide luchtbevochtigers. Dit kan echter niet gebeuren met koude verdampers.

De hoge bevochtigingsprestaties van verdampers worden gekocht met een hoge energie-input. Het verwarmen en koken van water vereist een grote hoeveelheid elektriciteit. Ultrasone verstuivers vereisen daarentegen een lager stroomverbruik met dezelfde bevochtigingsprestaties. Omdat ze echter geen bacteriën doden bij hoge temperaturen, is de kiembelasting meestal hoger.

Productpresentatie

Om u een overzicht te geven van enkele luchtbevochtigers en om u de keuze te geven en Om het gemakkelijker te maken om een aankoopbeslissing te nemen, presenteren we hieronder enkele modellen in meer detail.

Beurer LB 50 luchtbevochtiger

De LB 50 luchtbevochtiger van Beurer* is een verdamper met een bevochtigingscapaciteit tot 400 ml per uur voldoende voor ruimtes tot 40 m². De watertank heeft een volume van 5 liter en is verwijderbaar om het reinigen en bijvullen te vergemakkelijken. Er zijn speciale antikalkpads voor dit apparaat, die moeten worden gebruikt bij gebruik met kalkhoudend water. Het stroomverbruik van de verstuiver is 380 watt.

Beurer LB 50 luchtbevochtiger, met waterverdamping in 2 fasen, voor ruimtes tot 40 m²
Beurer LB 50 luchtbevochtiger, met waterverdamping in 2 fasen, voor ruimtes tot 40 m²

  • Luchtbevochtiging met hygiënische, geurloze en bacterievrije stoom, geschikt voor grote ruimtes tot 40 m²
  • 2-traps bevochtigingscapaciteit (0,15 l/h of 0,4 l/h), extra luchtzuivering door geïntegreerd luchtfilter
  • Stille werking dankzij geluidsarme ventilator, eenvoudige bediening met regel-LED’s en automatische uitschakeling en oververhittingsbeveiliging

BRUNE Luchtbevochtiger B 250

Een voorbeeld van een krachtige koude verdamper is de BRUNE B 250* luchtbevochtiger. Met een bevochtigingscapaciteit van 2 liter per uur en een luchtcirculatie van 500 m³/h is dit model geschikt voor het bevochtigen tot 200 m² ruimte, dus ook voor commerciële systemen en kantoortuinen. Het apparaat is uitgerust met een hygrostaat die automatisch de verdamping stopt zodra een ingestelde luchtvochtigheid wordt overschreden.

Venta Luchtwasser LW25

De Venta LW25* is een luchtwasser die niet alleen de kamerlucht bevochtigt, maar tegelijkertijd ook vrijmaakt van stof en pollen. De bevochtigingscapaciteit als koude verdamper is voldoende voor 40 m² woonoppervlak, terwijl de reinigingscapaciteit slechts ongeveer half zo groot is. Bij een stroomverbruik van minder dan 10 watt ligt de geluidsemissie tussen de 25 en 42 dB – afhankelijk van het gekozen bedrijfsniveau. De watertank bevat 7 liter en kan worden gevuld met water van elke mate van hardheid.