Verwarming met airconditioning

Airconditioning met verwarmingsfunctie

Veel airconditioners kunnen niet alleen uw huis koelen, maar zijn ook geschikt als verwarming. Airconditioners met buitenunit kunnen in de tegenovergestelde richting werken en warmte van de omgevingslucht naar de kamerlucht overbrengen. In vergelijking met zuiver elektrische kachels verbruiken dergelijke lucht-luchtwarmtepompen minder elektriciteit. Combi-airconditioners voor koeling en verwarming zijn vooral handig voor gebouwen die slechts af en toe worden gebruikt.

Hoe kun je verwarmen met airconditioning?

De belangrijkste reden voor het kopen van airconditioning is om een kamer of appartement te koelen. Maar als het apparaat al is gekocht, is het jammer als het tijdens het koele seizoen enkele maanden ongebruikt zou blijven staan. Gelukkig zijn er combinatieapparaten die niet alleen de kamerlucht kunnen koelen, maar ook als verwarming kunnen worden gebruikt.

Hoe een airconditioner werkt

In de normale koelmodus wordt een koelmiddel samengeperst in een compressor, waarbij afvalwarmte vrijkomt en de buitenlucht wordt verwarmd. Het vloeibare koudemiddel stroomt vervolgens in koelribben, waar het weer kan verdampen en de omgevingslucht kan koelen. In feite werkt een airconditioningsysteem als een warmtepomp: in dezelfde mate als de binnenlucht wordt gekoeld, komt er restwarmte vrij in de buitenlucht.

Functie van een warmtepomp uitgelegd

Verwarming met een airconditioningsysteem – functie van een warmtepomp

Een airconditioner met verwarming kan ook in de tegenovergestelde richting worden bediend: als het koelmiddel in de buitenunit verdampt en vloeibaar wordt gemaakt in de binnenunit, absorbeert het warmte uit de buitenlucht en geeft het deze weer af in het gebouw. Omdat warmte van de buitenlucht naar de binnenlucht wordt overgebracht, spreekt men ook van een Lucht-lucht warmtepomp. Deze term staat in contrast met een lucht-water warmtepomp, die naast ruimteverwarming ook warm water zou leveren.

Wat zijn de voordelen van verwarmen met airconditioning?

In vergelijking met een gas- of elektrisch verwarmingssysteem, warmtepompen Veel energiezuiniger: omdat de verwarmingsenergie uit de buitenlucht wordt gehaald, hoeft slechts een fractie van het totale verwarmingsvermogen als elektriciteit te worden opgeteld.

Doordat de warmte direct aan de ruimtelucht wordt geleverd, stijgt de kamertemperatuur sneller dan bij een boiler het geval zou zijn. De werking van airconditioningsystemen als verwarming is daarom bijzonder voordelig in seizoensgebonden gebruikte kamers, bijvoorbeeld in vakantieappartementen.

Wat zijn de nadelen van verwarmen met airconditioning?

Over het algemeen neemt het rendement van een warmtepomp af met toenemend temperatuurverschil. Dit betekent dat hoe kouder het buiten is en hoe meer u de kachel hoger wilt zetten, hoe slechter uw airconditioner als verwarming zal presteren. Het elektriciteitsverbruik neemt dus onevenredig toe. De warmteafvoer naar de kamer vindt direct in de lucht plaats, dus het is een soort convectieverwarming. Om de warmte te voelen, moet de warme lucht worden gecirculeerd; Er is dus een Concept. Kachels voelen aangenamer aan door middel van warmtestraling, die ook zonder tocht warmte kan afgeven.

In gebouwen met gesplitste airconditioners worden de binnenunits meestal zo geïnstalleerd dat deze optimaal zijn voor de koelwerking: op de muren of onder het plafond. Dit zorgt ervoor dat de gekoelde lucht automatisch naar beneden zakt en zich mengt met de rest van de ruimtelucht, zodat een gelijkmatige temperatuurverdeling wordt bereikt. In de verwarmingsmodus is deze opstelling echter een nadeel: de verwarmde binnenlucht stijgt omhoog en verzamelt zich onder het plafond, zodat een Temperatuurgradiënten tussen nabijgelegen grond- en bovenste luchtlagen Bouwt. Je hebt een krachtige ventilator nodig om deze temperatuurgradiënt te voorkomen.

DIMSTAL split airconditioning met verwarming

Een voorbeeld van een split airconditioner, die ook als verwarming kan worden gebruikt, is het DIMSTAL Golden-Fin 12000 BTU-systeem* met een koelvermogen van 3,5 kW. Dit model is bijzonder zuinig en bereikt energie-efficiëntieklasse A ++ zowel in koelmodus als als verwarming. Een omvormerfunctie maakt traploze regeling van het vermogen in beide bedrijfsmodi mogelijk en er is een WifiInterface voor bediening via smartphone-app. De oppervlaktecoating van goud geeft de apparaten een opvallende uitstraling, maar heeft een antibacteriële werking en voorkomt de ontwikkeling van slechte geuren. De prijs voor deze split airconditioner is 500 euro. Lees hier meer over gesplitste apparaten…

ECO Smart INVERTER WiFi/WLAN 12000 BTU Split Airconditioner met warmtepomp Airconditioner met...
ECO Smart INVERTER WiFi/WLAN 12000 BTU Split Airconditioner met warmtepomp Airconditioner met…

  • Versie 2021: echte 3,5 kW compressor (geen krachtige 3,2 kW/3,4 kW !!!) voor meer gangreserve en een betere soepelheid. GoldenFin…
  • Extreem krachtig en tegelijkertijd zeer stil en zuinig. DC Full-Inverter System – Originele DIMSTAL – Golden-Fin – Lotus Effect – Intelligent -…
  • Doorslaggevend voor de kwaliteit van een warmtepomp is de verhouding tussen de geleverde energie en de verkregen energie. De prestatiecoëfficiënt…

Mobiele airconditioning met verwarming van TROTEC

De PAC 2000 X airconditioner van TROTEC* heeft een koelvermogen van 2,0 kW, maar kan ook als verwarming worden gebruikt. Voor inbedrijfstelling moet u een uitlaatslang van het apparaat door een raam naar buiten leiden. Gelukkig is een universele raamafdichting al inbegrepen. De slang is ook nodig voor verwarming: koude lucht wordt via de slang naar buiten geleid. Met een prijs van 300 euro is dit model iets goedkoper, maar het haalt alleen energie-efficiëntieklasse A.

Akang luchtkoeler met verwarmingsfunctie

Als u op zoek bent naar een mobiele airconditioner zonder afzuigslang*, zijn luchtkoelers een goede keuze. Ze werken echter niet door een koelmiddel te comprimeren en te verdampen, maar door water te verdampen. Het is dus niet mogelijk om de werkrichting van een warmtepomp simpelweg om te keren om van koeling naar verwarming over te schakelen. In plaats daarvan is de draagbare airconditioner van Akang uitgerust met een elektrische kachel. Met een verwarmingsvermogen van 2 kW is het stroomverbruik echter net zo hoog en dus aanzienlijk hoger dan de waarden van de twee gepresenteerde lucht-luchtwarmtepompen.

Akang Airconditioning ventilator, koeling en verwarming/Draagbare airconditioner/...
Akang Airconditioning ventilator, koeling en verwarming/Draagbare airconditioner/…

  • ❈ Groothoek verstelbare lamellen aan de voorzijde voor maximale koelcapaciteit, 8 l watertank – afmetingen: H71 cm x B30 cm x L37 cm.
  • ❈ DRAAGBAAR EN EFFICIËNT: De luchtkoeler kan gemakkelijk worden verplaatst dankzij de 360 °.
  • ❈ Luchtbevochtiger / Luchtreiniger Functie – Creëer de omgeving door droge kamers te bevochtigen of de lucht te zuiveren om elke kamer te beschermen.