Voor een goede nachtrust: de juiste luchtbevochtiger in de slaapkamer.

Luchtbevochtiger in de slaapkamer

Gezonde slaap is het allerbelangrijkste voor een perfecte start van de dag. Het juiste ruimteklimaat in de slaapkamer speelt een essentiële rol, die vaak wordt onderschat. Terwijl te vochtige lucht snel tot schimmel leidt, beschadigt droge lucht ons organisme aanzienlijk. Een luchtbevochtiger kan helpen de luchtvochtigheid te optimaliseren.

Veel mensen hebben last van een jeukende huid, slaapstoornissen, hoofdpijn of prikkelbare hoest. Er zijn echter maar weinig mensen die direct denken aan een te droog binnenklimaat. Dit is vaak de oorzaak van dergelijke klachten. In tegenstelling tot temperatuur kunnen we de relatieve luchtvochtigheid echter zeer slecht waarnemen, waardoor het probleem lange tijd onopgemerkt blijft. Vooral in de slaapkamer beïnvloedt te droge lucht de gezondheid en het welzijn, omdat we daar gemiddeld acht uur per dag doorbrengen – wat veel meer is dan in elke andere kamer.

Wanneer is de lucht te droog, hoe kom je erachter en welke luchtbevochtigers zijn het beste voor in de slaapkamer?

Wat is de optimale luchtvochtigheid in de slaapkamer?

In principe wordt een relatieve luchtvochtigheid tussen 40 % en 60 % als optimaal beschouwd. In de slaapkamer mag het echter maar 30% zijn gedurende de dag. Want terwijl je slaapt, produceer je veel waterdamp door te ademen en verrijk je zo op natuurlijke wijze de lucht met vocht. Hoe meer mensen in de slaapkamer slapen, hoe hoger de vochtproductie ’s nachts. Ook huisdieren dragen bij!

Wanneer heeft een kamerbevochtiger in de slaapkamer zin?

In veel gevallen is droge lucht in de slaapkamer een tijdelijke toestand in de winter, die kan worden verholpen door passend verwarmings- en ventilatiegedrag. Als u vermoedt dat de lucht te droog is, gebruik dan een hygrometer om de exacte luchtvochtigheid te bepalen. Voor een onvervalst resultaat moet u de luchtvochtigheid over meerdere dagen ’s ochtends onmiddellijk na het opstaan en’ s avonds meten. Zoals gezegd kan het iets minder vochtig zijn voordat je naar bed gaat.

Als de lucht voor een langere periode te droog is en natuurlijke bevochtigingsmethoden geen verbetering brengen, is de aanschaf van een elektrische luchtbevochtiger zinvol.

Welke luchtbevochtigers zijn geschikt?

In principe zijn er 3 soorten klassieke luchtbevochtigers: verdampers, verdampers en ultrasone vernevelaars.

Verdampers zijn de eenvoudigste en meestal meest kosteneffectieve optie, omdat hier het water over een groot oppervlak wordt verdeeld en verdampt zonder warmtetoevoer. Het stroomverbruik is dan ook erg laag. Verdampers daarentegen genereren warmte en laten het water verdampen. Dit is over het algemeen hygiënischer, maar vergt ook veel energie. Veel apparaten zijn gebaseerd op ultrageluid, waardoor het water gaat trillen en een fijne watermist ontstaat. Deze exemplaren zijn vooral populair in de slaapkamer.

Goedkope en compacte luchtbevochtigers voor de slaapkamer

Omdat slaapkamers over het algemeen een beheersbare grootte hebben, zijn kleine luchtbevochtigers meestal voldoende. Goedkope modellen met ultrasone technologie onder de 50 euro zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Innoo Tech of Victsing. Beide zijn uiterst compact en de klantrecensies spreken voor zich:

Luxe modellen met extra reinigingsfunctie

Als u de lucht niet alleen wilt bevochtigen, maar tegelijkertijd ook wilt reinigen, vindt u ook wat u zoekt. Venta is de fabrikant van luchtwassers – d.w.z. een luchtbevochtiger en luchtreiniger in één apparaat. Als alternatief biedt het model van Klarstein een schakelbare ionisator:

Waar u rekening mee moet houden bij het kopen en gebruiken

Als u een luchtbevochtiger in de slaapkamer kiest, moet u naast een goede prijs-prestatieverhouding nog een paar andere dingen overwegen. Deze omvatten met name:

  • minimaal volume: Idealiter zou een luchtbevochtiger altijd rustig moeten werken. In de slaapkamer is dit punt echter bijzonder belangrijk – omdat een perfect kamerklimaat van weinig nut is als u niet kunt slapen vanwege een vervelend achtergrondgeluid. Veel apparaten hebben over een slaapstand en dergelijke moet je zeker pakken. Als je een bijzonder lichte slaap hebt en erg gevoelig bent voor lawaai, kan zelfs dit nog steeds storend voor je zijn. Probeer in dit geval eerst alternatieve opties voor kamerbevochtiging.
  • geïntegreerde hygrometer: Te droge lucht is slecht voor je gezondheid, maar te vochtige lucht bevordert schimmelgroei. Je moet dus absoluut vermijden dat je binnenklimaat van het ene uiterste naar het andere glijdt. Een geïntegreerde hygrometer meet automatisch de relatieve luchtvochtigheid en zorgt ervoor dat altijd precies de optimale waarde wordt bereikt. In combinatie met een automatische uitschakelfunctie geeft het apparaat u volledige controle.
  • de juiste plaats: Plaats de luchtbevochtiger niet direct op het bed, omdat dit om twee redenen ongemakkelijk kan zijn: geconcentreerde waterdamp in de directe omgeving en het (zij het minimale) geluid. Plaats het apparaat in plaats daarvan op 2-3 meter afstand van uw bed, op een plaats van waaruit de waterdamp zich goed in de kamer kan verspreiden.
  • regelmatig schoonmaken is een absolute must: dit punt geldt niet alleen voor de slaapkamer, maar voor alle luchtbevochtigers in het huishouden! Het gebruik van water brengt altijd een risico op kiemvorming met zich mee – vooral als het een verdampingstechniek is waarbij het water niet wordt verwarmd. Reinig daarom het apparaat goed en vervang het water regelmatig.

Alternatieve opties voor luchtbevochtiging

Vooral in de slaapkamer hebben mensen de neiging om te snel een luchtbevochtiger te kopen. Vaak is het probleem van te droge lucht hier nogal tijdelijk en kan het al worden opgelost door natuurlijke en kosteneffectieve maatregelen. Voordat u op de bestelknop klikt, probeert u de volgende opties:

  • Zet het vuur lager: hoe hoger de kamertemperatuur, hoe meer waterdamp de lucht kan opnemen en hoe lager de relatieve luchtvochtigheid. Bovendien droogt verwarmingslucht de omgeving extra uit. In de winter zetten veel mensen de kachels te hoog – zelfs in de slaapkamer. De optimale slaaptemperatuur bij volwassenen is 16-18°C. Als u ook een van de “warme slapers” bent, zet dan gewoon de verwarming lager en u zult zien hoe positief het binnenklimaat verbetert!
  • Drogen van wasgoed: Als je de nodige ruimte in de slaapkamer hebt, kun je twee vliegen in één klap slaan. Door je wasgoed op te hangen in plaats van in de droger te doen, bespaar je niet alleen veel elektriciteit, maar bevochtig je ook de kamerlucht.
  • Plant: Groene planten zijn niet alleen natuurlijke luchtreinigers, maar ook goede luchtbevochtigers. De reden: ze geven een groot deel van het water, dat ze via de wortels opnemen, weer af in de vorm van waterdamp via de bladeren. Door je slaapkamer te vergroenen, kun je het binnenklimaat positief beïnvloeden.