Vorstbeschermer voor kassen &Co: Hoe breng je je planten veilig de winter door

Breng vorstbeschermers aan in de kas

Met de komst van het koude seizoen vragen veel tuinliefhebbers en plantenliefhebbers zich af hoe ze hun planten veilig de winter door kunnen brengen zonder vorstschade. Om in het volgende tuinseizoen van de bloemen te kunnen genieten, hebben niet-winterharde planten geen beschermd winterverblijf nodig.

In de winter is het echter vaak niet voldoende om koudegevoelige planten alleen in de kas of het tuinhuisje te plaatsen. Als de temperaturen onder het vriespunt dalen, blijft de kas ook niet vorstvrij. Vorstbeschermers voor de kas bieden hier een remedie, die zorgen voor een aangenaam klimaat om zelfs bij vorst te overwinteren.

Welke schade kan worden veroorzaakt door vorst?

Inheemse planten hebben meestal de nodige weerstand om de vriestemperaturen in de winter te weerstaan. Planten die inheems zijn in warmere gebieden zijn echter vaak niet bestand tegen kou en moeten in de winter worden beschermd tegen kou.

Exotische planten hebben warmte en zon nodig om te groeien en te gedijen. Zelfs bij temperaturen onder de 10 graden lopen tropische en subtropische planten koudeschade op. Vanwege de koude stress sluiten de planten hun metabolisme af, wat kan leiden tot de dood van plantendelen of zelfs de hele plant.

Als de temperaturen onder het vriespunt dalen, worden ook de cellen van de planten beïnvloed door de ijskristallen. In dit geval is het voor de plant niet langer mogelijk om de functie van metabolisme te behouden, waardoor de bladeren verwelken of donker worden. Potplanten kunnen ook wortelschade veroorzaken.

Wat zijn de opties voor overwinterende koudegevoelige planten?

Om de planten te beschermen tegen de kou, zijn er verschillende opties om uit te kiezen. Hoewel het voor sommige planten voldoende is om de kluit te bedekken met een isolerende laag, hebben anderen een warme locatie nodig waar ze beschermd tegen de kou kunnen overwinteren. De volgende plaatsen zijn geschikt om te overwinteren:

Overwinteren in de kas

De kas biedt de ideale omstandigheden voor overwinterende koudegevoelige planten. Aan de ene kant biedt de kas ook zonder verlichting goede lichtomstandigheden en aan de andere kant zijn de planten beschermd tegen weer en wind. Voor exotische planten, die echter een bepaalde minimumtemperatuur vereisen, is een extra warmtebron in de kas vereist.

Als de buitentemperatuur onder het vriespunt daalt, kan de temperatuur in de kas te ver dalen om te worden gebruikt als winterverblijf voor koudegevoelige planten. Vorstbeschermers met thermostaten bieden hier echter een remedie, die beginnen te verwarmen wanneer de omgevingstemperatuur onder de opgeslagen minimumtemperatuur daalt en de kas vorstvrij houden.

Afhankelijk van de warmtebehoefte van de planten zijn vorstbeschermers met timers ook geschikt voor het verwarmen van de kas, die bijvoorbeeld zo geprogrammeerd kan worden dat ze alleen ’s nachts verwarmen als de temperatuur daalt. Met deze apparaten kan echter geen constant temperatuurniveau of minimumtemperatuur worden gegarandeerd.

Overwinteren in het tuinhuis

Het tuinhuis is ook een goed winterverblijf voor koudegevoelige planten. Omdat tuinhuizen meestal ramen hebben, is ook hier voldoende lichtinval voorzien. Als dit niet het geval is, dan is het tuinhuis alleen geschikt voor overwinterende planten die in de winter een pauze nemen en geen licht nodig hebben.

Om planten die in de winterstop zijn veilig door het koude seizoen te brengen, moet het tuinhuis vorstvrij zijn om vorstschade te voorkomen. Hier bieden vorstbeschermers een goede service, die kan worden bediend via een thermostaat of een timer.

Als de lichtomstandigheden in het tuinhuis niet voldoende zijn voor het overwinteren van exotische planten, moet extra plantenverlichting worden geïnstalleerd om het vereiste licht te bieden. Afhankelijk van de isolatie van het tuinhuis zijn tropische en subtropische planten ook noch vereist een warmtebron, zoals een vorstbeschermer.

Overwinteren in vochtige ruimtes

Als je geen kas of tuinhuis beschikbaar hebt om te overwinteren, kunnen koudegevoelige planten ook naar de vochtige kamer verhuizen. Vochtige kamers omvatten garages en kelderkamers. Hier is echter ook extra verlichting nodig, afhankelijk van de plantensoort.

Hoewel de kelder in tegenstelling tot de garage vorstvrij blijft, kunnen de temperaturen ook hier erg laag zijn. Warmteminnende planten kunnen daarom ook verwarming nodig hebben, zodat de temperatuur niet onder een minimumwaarde daalt. Ideaal hier zijn vorstbeschermers met thermostaten, die een constante omgevingstemperatuur mogelijk maken.

Wat zijn de voordelen van een vorstbeschermer in de kas?

Hobbytuinders hebben niet altijd een kas met geïntegreerde kasverwarming. Voor overwinterende of groeiende planten kan het echter nodig zijn om de temperatuur in de kas gedurende een bepaalde periode te controleren en, indien nodig, de kas te verwarmen. Vorstbeschermers zijn een flexibel en goedkoop alternatief voor kasverwarmers.

Kies je ook voor een vorstbescherming met thermostaat, dan kun je de optimale groeiomgeving voor je planten creëren en de temperatuur in die mate regelen. Op deze manier kun je ook in het voorjaar reageren op late vorst zonder de jonge planten te schaden.

Hoewel de term vorstbeschermer verwijst naar het gebruik ervan in de winter, kunnen modellen waarin de blower ook zonder verwarmingsfunctie kan worden gebruikt, ook in de zomer worden gebruikt om de kas te koelen. Op deze manier blijkt de vorstbeschermer niet alleen in de winter uiterst nuttig te zijn.

Waar moet rekening mee worden gehouden bij het gebruik van een vorstbeschermer in de kas?

Gebruik je de vorstbeschermer voor de overwintering van je planten, dan is het belangrijk dat je je van tevoren informeert welke minimale maar ook maximale temperatuur de planten nodig hebben in de winterkwartieren. Want niet alleen vorst kan de planten tijdens de winterstop schaden, je moet de planten ook niet blootstellen aan hoge temperaturen.

Omdat de lichtomstandigheden in de winter meestal onvoldoende zijn, mogen de planten in de kas geen nieuwe scheuten vormen. Meestal sterven de jonge scheuten af en worden de planten blootgesteld aan onnodige stress. Het is logischer om de planten een pauze te geven in hun winterverblijf, zodat ze in het voorjaar weer kunnen beginnen.

Als je de vorstbeschermer wilt gebruiken voor het kweken in het voorjaar, is het ook belangrijk dat je de temperatuur aanpast aan de behoeften van de jonge planten. Hier mag het niet te koud en ook niet te warm zijn. Anders worden de zaailingen, waardoor de planten te lange scheuten vormen.

De juiste locatie van de vorstbescherming in de kas

Niet alleen de temperatuur moet in aanmerking worden genomen bij het gebruik van een vorstbescherming, maar ook de keuze van de locatie mag niet worden verwaarloosd. De keuze van de locatie hangt af van de omstandigheden in de kas, de warmtebehoefte van de planten en de functies van de vorstbescherming die wordt gebruikt.

Vorstbeschermers zonder blowers moeten zo centraal mogelijk en dicht bij de grond worden geplaatst. Doordat de warme lucht omhoog stijgt, wordt de kas op deze manier optimaal verwarmd en krijgen de planten gelijkmatig warmte. Planten met een hogere warmtebehoefte moeten ook met voldoende veiligheidsafstand in de buurt van de vorstbescherming worden geplaatst.

Modellen met blowers verdelen de verwarmde lucht gelijkmatig in de kas en zorgen voor een optimale warmteverdeling. Deze vorstbeschermers kunnen ook hoger geplaatst worden. Vorstbeschermers met thermostaten mogen niet in de buurt van de deur worden geplaatst. Door de deur te openen stroomt koude lucht de kas in, waarop de thermostaat reageert.

Geschikte vorstbeschermers voor de kas

Op de markt worden verschillende vorstbeschermers aangeboden. Niet elk model is echter geschikt voor gebruik in de kas of plantentent. De volgende vorstbeschermers zijn ideaal voor gebruik in de kas en zorgen voor een plantvriendelijke en vorstvrije omgeving.

Bio Green Palma vorstbeschermer met elektrische ventilator

De Bio Green Palma heeft een verwarmingsvermogen van 2000 watt en heeft een digitale thermostaatregeling. Het instelbereik van de Bio Green Palma varieert van -50 tot +99°C. Op deze manier kan de vorstbeschermer niet alleen in de winter worden gebruikt voor verwarming, maar ook in de zomer voor het koelen van de kas.kan worden gebruikt.

Dankzij de traploos instelbare regeling en elektrische ventilator zorgt de Bio Green Palma voor de optimale omgevingstemperatuur. Uitgerust met een praktische draaggreep en een kabel met een lengte van 1,90 meter, kan de Bio Green vorstbescherming flexibel worden gebruikt. De vorstbescherming is spatwaterdicht en is daarom ideaal voor gebruik in de kas of plantentent.

LightHouse kasverwarmer Ecoheat

De LightHouse kaskachel is een goedkoop alternatief voor dure vorstbeschermers. Door het compacte staafvormige ontwerp van de kasverwarming kunt u met de LightHouse Ecoheat eenvoudig koude bedden en verhoogde bedden vorstvrij houden. De vorstbeschermer kan ook zonder problemen worden gebruikt in vochtige ruimtes of plantententen.

Er is slechts één stopcontact nodig om de vorstbescherming te bedienen. Afhankelijk van de locatie kunt u de LightHouse Ecoheat op de vloer plaatsen of aan de muur monteren. Met een vermogen van 80 watt is de vorstbescherming ook extreem energiebesparend.

Bio Groene Phoenix Frost Guard

De Bio Green Phoenix vorstbescherming heeft drie verwarmingsniveaus en is uitgerust met twee verwarmingselementen. Met de geïntegreerde thermostaat kunt u eenvoudig de temperatuur regelen. Het temperatuurbereik is instelbaar van 0 tot 26 °C. De elektrische ventilator zorgt ook voor een optimale luchtcirculatie en verdeelt de warmte gelijkmatig over de kas.

De vorstbescherming is voorzien van een spatwaterdichte behuizing van rvs en is goedgekeurd voor gebruik in de kas. Optioneel kunt u de Bio Green Phoenix vorstbescherming als stand-alone apparaat gebruiken of over het kettingapparaat in de kas hangen.