Wat is een Galileo-thermometer en hoe lees je het?

Galileo thermometer |

Bent u op zoek naar een elegante maar functionele methode om uw binnenklimaat te monitoren? Of heb je een cadeau-idee nodig voor de weerliefhebber in je leven? Een Galileo thermometer is een geweldig gespreksstuk en past bij zowat elk decor. Gebaseerd op bijna 400 jaar oude concepten van de natuurkunde, werkt dit decoratieve weerinstrument echt.

Maar ondanks zijn naam is de Galileo-thermometer niet uitgevonden door de grote Italiaanse natuurkundige Galileo Galilei. Hij ontdekte echter wel het concept dat de dichtheid van vloeistof verandert naarmate de temperatuur verandert, en dat is hoe deze thermometer werkt. Voor meer informatie over hoe ze werken en hoe ze te gebruiken, lees verder.

Ons team van redacteuren onderzoekt, test en beveelt onafhankelijk de beste producten aan om u te helpen navigeren wanneer u online winkelt. Dit bericht bevat gecompenseerde links en als u een aankoop doet met behulp van de meegeleverde links, kunnen we een commissie verdienen. Lees voor meer informatie onze disclaimer.

Wat is een Galileo Thermometer?

Galileo’s werk inspireerde wetenschappers en onderzoekers van de Accademia del Cimento van Florence om de Galileo-thermometer te maken in het midden van de jaren 1600. Een van de onderzoekers in het team, Torricelli, had met Galileo samengewerkt aan zijn onderzoek rond de werking van de thermometer.

Het algehele ontwerp van deze thermometers is in de ongeveer 400 jaar daarna niet veel veranderd. Een grote cilindrische buis is gevuld met een vloeistof, meestal ethanol. Water wordt nooit gebruikt omdat vloeistoffen zoals ethanol een grotere verandering in dichtheid vertonen naarmate de temperatuur verandert, waardoor de thermometer gevoeliger (en dus nauwkeuriger) wordt.

Binnenin zijn glazen bollen gevuld met vloeistof en ze hebben een gekalibreerd medaillon dat aan de onderkant hangt en een specifieke temperatuur weergeeft. Hoewel elke bol een andere gekleurde vloeistof heeft, is noch de kleur noch het type vloeistof essentieel. Wat belangrijk is, is hoe ze stijgen en dalen op basis van de dichtheid van de ethanolvloeistof op een bepaald moment.

Elk van die metalen tags die de temperatuur aangeven, speelt ook een belangrijke rol. Elke glazen bel heeft een metalen label met een uniek gewicht, waardoor het kan drijven of zinken wanneer de dichtheid van de vloeistof in de thermometer verandert op basis van de omgevingstemperatuur.

Hoe werkt een Galileo Thermometer?

Hoewel we hierboven al hebben beschreven hoe de Galileo-thermometer werkt, laten we de fysica erachter in iets meer detail uitleggen. Zoals we eerder hebben opgemerkt, is de belangrijkste component van de thermometer de ethanolvloeistof, die in dichtheid verandert als deze wordt verwarmd en gekoeld.

De ethanol verkrijgt zijn warmte via de omgevingslucht aan de buitenkant van de glazen cilinder. Het is vrij gevoelig voor temperatuurveranderingen. Het zal uitzetten en krimpen op basis van bewegingen in temperatuur. Naarmate de luchttemperatuur afkoelt, trekt de vloeistof samen en neemt de dichtheid toe. Als de luchttemperatuur opwarmt, zet de vloeistof uit en neemt de dichtheid af. De bollen met een lagere dichtheid dan de vloeistof zullen naar de top drijven, terwijl die met een hogere dichtheid zullen zinken. Kortom, de bollen zullen stijgen als de temperatuur koud is en zinken als het warm is.

We moeten vermelden dat de dichtheid van de glasbellen zelf allemaal hetzelfde zijn. In plaats daarvan zijn het de contragewichten van het medaillon die eronder hangen die op elke bol iets anders in gewicht zijn. Elk medaillon of label wordt gekalibreerd op de dichtheid die nodig is om bij een bepaalde temperatuur in de ethanolvloeistof te zweven. In de meeste Galileo-thermometers is dit elke twee of vier graden temperatuur.

We raden aan om de onderstaande video te bekijken voor een veel diepgaandere uitleg van de wetenschap achter deze thermometers. Deze video doet ook geweldig werk door het natuurkundige concept van drijfvermogen uit te leggen, wat is hoe de thermometer werkt. Het drijfvermogenprincipe stelt dat objecten met een grotere dichtheid dan hun omgeving zinken en objecten met een lagere dichtheid dan hun omgeving zullen drijven.

Hoe een Galileo-thermometer te lezen

Galileo thermometer in een huis

Het aflezen van een Galileo thermometer is vrij eenvoudig. Naarmate de temperatuur verandert, zullen bollen stijgen en dalen in de glazen buis. Je zult meestal een groep bollen vinden die aan de bovenkant drijven en een andere groep die naar beneden is gezonken. Tussendoor zal er waarschijnlijk een lamp zijn die vanzelf in de opening zweeft. Lees de temperatuur op het medaillon van de bol die in het midden drijft. Dat is de huidige temperatuur.

Dit zal echter niet altijd het geval zijn. Je kunt twee groepen bollen vinden met geen enkele in het midden. In dit geval moet u de gemiddelde waarde tussen de laagste lamptemperatuur in de bovenste groep en de hoogste bol in de onderste groep (de bollen direct boven en onder de opening). Dat zal de huidige temperatuur zijn. Dit scenario zal vaker voorkomen in modellen met medaillons met grotere temperatuurverhogingen ertussen.

Stel dat alle glazen bollen naar boven drijven. In dit geval is de temperatuur kouder dan de temperatuurmeting op het laagste medaillon. Omgekeerd, als de bollen allemaal zinken, is de luchttemperatuur warmer dan de aflezing op de hoogste tag.

Is een Galileo Thermometer Nauwkeurig?

De nauwkeurigheid van uw thermometer is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factor voor nauwkeurigheid is de plaatsing van het apparaat zelf. Net als een typische thermometer, moet u de Galileo-thermometer in een schaduwrijk gebied plaatsen, weg van direct zonlicht. Plaats het instrument niet in de buurt van warmtebronnen of koude plekken, zoals ramen en deuren, en houd het uit de buurt van HVAC-ventilatieopeningen en apparaten.

Een laatste factor die de nauwkeurigheid bepaalt, is hoe de bollen worden gekalibreerd. Als het om de twee graden is, zou je geen probleem moeten hebben om de temperatuur met redelijke nauwkeurigheid te schatten. Naarmate het interval tussen de medaillons echter toeneemt, komt er meer schatting in het spel, en dus meer foutmarge.

Ten slotte, terwijl het apparaat buiten kan worden gebruikt, werkt het het beste binnenshuis. De fysica waarop deze instrumenten zijn gebaseerd, werkt het beste binnen een specifiek temperatuurbereik – de meeste thermometers hebben alleen medaillons voor temperaturen tussen 64 en 80 graden Fahrenheit.

Natuurlijk, als u op zoek bent naar nauwkeurigere metingen, raden we een binnen-buitenthermometer aan of als u het budget heeft, overweeg dan om door onze lijst met de beste weerstations voor thuis te bladeren. Maar om een algemeen idee te krijgen van de temperatuur van een kamer, is de Galileo-thermometer een haalbare optie die functioneel en decoratief is.

Beste Galileo Thermometer om te kopen

1. AcuRite 00795A2 Galileo Thermometer met Glass Globe Barometer

AcuRite 00795A2 Galileo Thermometer met Glazen Bol Barometer

AcuRite is beter bekend om zijn weerstations. Het produceert echter ook verschillende andere weerinstrumenten, waaronder deze Galileo Thermometer met Glass Globe Barometer. Op basis van de principes van Galileo’s werk kunt u met elk instrument zowel de temperatuur als de atmosferische druk lezen op een prachtig ontworpen desktopstandaard. De toevoeging van de barometer is een leuke bijkomstigheid. Het waterniveau in de tuit van de glazen bol onthult de variaties in barometrische druk.

Wanneer de barometerdruk toeneemt, zal het water van de tuit laag zijn en kan mooi weer worden verwacht. Als het water hoog is, geeft dit aan dat er een lagere druk en slecht weer te verwachten is. Hoewel u de exacte barometrische druk niet kunt bepalen met behulp van deze techniek, kunt u hiermee trends volgen.

Beoordelingen van kopers zeggen dat de thermometer en barometer goed zijn geconstrueerd en er net zo geweldig uitzien als op de foto’s van Amazon. Je kunt ook niet fout gaan met de prijs, die aanzienlijk goedkoper is dan sommige andere Galileo-thermometers die we hebben gezien.

AcuRite biedt een garantie van een jaar op deze thermometer en barometer, en hoewel het vrij groot is met 13,1 x 9,5 x 5,6 inch, weegt het minder dan twee pond en kan het vrijwel overal worden geplaatst met een plat oppervlak.

Laatste gedachten

De Galileo-thermometer is een decoratief instrument dat de omgevingstemperatuur meet, en in tegenstelling tot het Fitzroy-stormglas is het redelijk nauwkeurig. We denken dat het een uitstekende optie is voor diegenen die op zoek zijn naar een uniek cadeau voor een weerliefhebber. Het ontwerp en de bediening maken het ook een elegante toevoeging aan uw interieur, evenals een gespreksstuk. Het feit dat het werkt, maakt het zoveel beter.

Ben je op zoek naar nog meer idee├źn voor weercadeaus? We hebben onlangs onze lijst met meer dan twee dozijn nuttige en educatieve weergeschenken bijgewerkt die geschikt zijn voor meteorologieliefhebbers van alle leeftijden.