Welke maat luchtontvochtiger heb ik nodig? (Luchtontvochtiger Maattabel door AHAM)

Het correct dimensioneren van een luchtontvochtiger is het eerste dat u moet doen.

De capaciteit van de meeste residentiële luchtontvochtigers varieert van 30 pinten tot 70 pinten.

Welke maat luchtontvochtiger heb ik nodig? Kan een luchtontvochtiger te groot zijn?

Hier is de deal:

Als u een te grote of te kleine luchtontvochtiger koopt, blijft u achter met:

 • Hogere kosten voor luchtontvochtiger/elektriciteit (te hoog).
 • Vochtig huis (te klein).

Wanneer huiseigenaren proberen een luchtontvochtiger te dimensioneren, beslissen we meestal hoe groot een luchtontvochtiger is die we nodig hebben op basis van waar we hem voor nodig hebben. Kortom, we hebben een luchtontvochtiger verkeerd gedimensioneerd op basis van:

 • Als we het nodig hebben voor de kelder. Kelders hebben een hoge relatieve luchtvochtigheid, 70% tot 100% en lage vierkante meters. Luchtontvochtigers zijn perfect om dat vocht te onttrekken.
 • Stel dat we het nodig hebben voor de hele huis. Huizen hebben meestal een relatieve luchtvochtigheid van 50% tot 70% en hogere vierkante meters.

Wat echt belangrijk is bij het kiezen van de juiste maat van een luchtontvochtiger zijn 3 specifieke factoren:

 1. Relatieve vochtigheidsgraad. Ze variëren van 50% tot 100%. Het doel van het gebruik van een luchtontvochtiger is om de relatieve luchtvochtigheid te verlagen tot 30% tot 50%.
 2. Vierkante meters. Een kleiner gebied (minder dan 500 vierkante voet) heeft uiteraard een kleinere capaciteit van de luchtontvochtiger nodig (30 of 50 pinten) dan een groter gebied van meer dan 1000 vierkante meter.
 3. Gemiddelde temperatuur. Temperatuur is de meest over het hoofd geziene factor als het gaat om welke maat luchtontvochtiger je nodig hebt.

De meeste huiseigenaren hebben een specifieke situatie. Het kiezen van de juiste maat van een luchtontvochtiger is niet de eenvoudigste taak ter wereld. We helpen u echter een ruwe schatting te krijgen van hoe groot een luchtontvochtiger is die u nodig heeft voor uw kelder of huis.

De meest bruikbare bron is de luchtontvochtiger maattabel. AHAM (Association of Home Appliance Manufacturers) heeft richtlijnen opgesteld over de capaciteit van luchtontvochtigers voor verschillende relatieve vochtigheid en oppervlaktegroottes.

U kunt hier naar de groottetabel van de luchtontvochtiger gaan.

2 normen voor de dimensionering van ontvochtigers die momenteel in gebruik zijn bij het Ministerie van Energie

Een ding om op te letten voordat u de maattabel controleert en de rekenmachine gebruikt. Zoals aangenomen door het Ministerie van Energie (DOE), zijn er 2 testnormen voor moderne luchtontvochtigers:

 1. Oude standaard uit 2012.
 2. Nieuwe standaard aangenomen in 2019.

Als je naar een luchtontvochtiger hebt gekeken – je kunt bijvoorbeeld de beste luchtontvochtiger controleren die momenteel op de markt is – zie je zoiets als ‘Midea MAD50C1ZWS-luchtontvochtiger Nieuwe 50 Pint-2019 DOE (Vorige 70 Pint)‘.

Waarom heeft een luchtontvochtiger met een capaciteit van 70 pinten een nieuwe capaciteit van 50 pinten? Het apparaat is hetzelfde; wat veranderd is, is de DOE-maatstandaard.

De oude norm van 2012 hield rekening met Energiefactor. De nieuwe 2019-norm houdt rekening met de Geïntegreerde energiefactor dat is nauwkeuriger in het weergeven van de capaciteit van een luchtontvochtiger. De nieuwe testprocedure van 2019 test ook luchtontvochtigers bij een lagere temperatuur (65 ° F), terwijl de oudere standaardtesttemperatuur 80 ° F was.

Dat is de reden waarom zowel de maattabel van de luchtontvochtiger als de dehumidifier-maatcalculator zowel oude als nieuwe capaciteit bevatten.

Hier is een snelle grafische weergave van hoe oude versus nieuwe maatstandaarden verschillen. Het voorbeeld is gemaakt voor een gebied van 500 m² (kamer / kelder / huis):

Laten we eens kijken naar de relatieve luchtvochtigheid van 75%. Volgens de oude standaard zou je een 50-pint luchtontvochtiger nodig hebben. Volgens de nieuwe standaard zou je echter een 30-pint luchtontvochtiger nodig hebben.

Na 2022 is alleen de nieuwe standaard in gebruik. Tot die tijd zijn beide standaarden in gebruik.

Luchtontvochtiger AHAM Maattabel

Laten we beginnen met de capaciteit van de luchtontvochtiger. Je kunt een kleine 30-pint, een middelgrote 50-pint of de sterkste residentiële 70-pint luchtontvochtiger krijgen. Dit vertelt u de maximale hoeveelheid water (in pinten per dag) die een luchtontvochtiger per dag uit uw lucht kan persen, volgens de tests van DOE.

Een pint is een rare eenheid; het komt neer op 1/8 van een gallon. Kortom, de grote 70-pint luchtontvochtiger kan bijna 9 liter water per dag uit het huis of de kelderlucht absorberen.

Hoe groot moet je een luchtontvochtiger kopen?

Hier is een snelle blik op de tabel van de Association Of Home Appliance Manufacturers (kortweg AHAM). Je moet weten hoeveel vierkante meter ruimte je hebt en hoe vochtig die ruimtes zijn:

AHAM Luchtontvochtiger Capacity Tabel

Vochtigheidsgraad: 300 vierkante meter ruimte 500 vierkante meter ruimte 800 vierkante meter ruimte 1.200 vierkante meter ruimte
50-60% vochtigheid

(Lucht voelt
licht zwaar)

30 pint (Oude Standaard)
20 pint (Nieuwe standaard)
45 pint (Oude Standaard)
30 pint (Nieuwe standaard)
60 pint (Oude Standaard)
40 pint (Nieuwe standaard)
70 pint (Oude Standaard)
50 pint (Nieuwe standaard)
60-70% vochtigheid

(Incidenteel
muffe geur)

30 pint (Oude Standaard)
20 pint (Nieuwe standaard)
45 pint (Oude Standaard)
30 pint (Nieuwe standaard)
60 pint (Oude Standaard)
40 pint (Nieuwe standaard)
70 pint (Oude Standaard)
50 pint (Nieuwe standaard)
70-80% vochtigheid

(Natte plekken
op muren of vloer)

40 pint (Oude Standaard)
25 pint (Nieuwe standaard)
50 pint (Oude Standaard)
30 pint (Nieuwe standaard)
65 pint (Oude Standaard)
45 pint (Nieuwe standaard)

80 pint (Oude Standaard)
55 pint (Nieuwe standaard)
80-100% vochtigheid

(Kwel op muren, schimmel mogelijk)

45 pint (Oude Standaard)
30 pint (Nieuwe standaard)
60 pint (Oude Standaard)
40 pint (Nieuwe standaard)
70 pint (Oude Standaard)
50 pint (Nieuwe standaard)
90 pint (Oude Standaard)
60 pint (Nieuwe standaard)

Als u bijvoorbeeld een kelder van 500 m² heeft met een gemiddelde luchtvochtigheid (70% -80%), hebt u een luchtontvochtiger van 50 pint nodig. Dat is een ballparkfiguur.

Merk op dat sommige producenten misschien nummers rondgooien zoals 3.000 vierkante voet of 4.500 vierkante voet. Om een lang verhaal kort te maken, het is het beste om die ‘berekeningen’ te negeren. Hier is het real-life advies:

Koop altijd een grote grotere luchtontvochtiger. 70-pint degenen zijn perfect voor een meerderheid van huizen of kelders.

Laten we eens kijken naar 2 praktische cases om grip te krijgen op het dimensioneren van een luchtontvochtiger.

Voorbeeld 1: 500 vierkante meter kelder met een zeer hoge relatieve luchtvochtigheid (80%)

Luchtontvochtigers zijn het handigst voor zeer vochtige kelders. Kelders hebben over het algemeen een bovengemiddelde luchtvochtigheid; dit kan sporen- en schimmelgroei stimuleren. In enkele decennia kan het de muren verzwakken en de hele structuur van het huis in gevaar brengen.

Het installeren van een luchtontvochtiger is heel logisch. Hier zijn de basisstatistieken van de kelder (als voorbeeld):

 • Vierkante meters: 500 sq ft.
 • Relatieve vochtigheid: 80%.
 • Gemiddelde temperatuur: 70 ° F.

Als we de bovenstaande tabel met de grootte van de luchtontvochtiger controleren, kunnen we zien dat de kelder met deze specificaties een 50- of 60-pint luchtontvochtiger (volgens de oude standaard) of een 25-30 pint nodig heeft (volgens de nieuwe standaard).

Wanneer je zo’n keuze hebt tussen een kleinere (50 pint) en grotere (60 pint) luchtontvochtiger, gebruik dan altijd de hogere capaciteit. Het is altijd beter om een krachtigere luchtontvochtiger te hebben dan een die te zwak is om het werk te doen.

Houd er rekening mee dat de AHAM-maattabel geen rekening houdt met de gemiddelde temperatuur. Als je een koude kelder hebt, is het logisch om 10 pinten toe te voegen aan de totale grootte van de luchtontvochtiger.

Luchtontvochtigers moeten extra hard werken in koudere omgevingen.

Voorbeeld 2: Huis van 1200 m² met 65% relatieve vochtigheid

Eén luchtontvochtiger kan voldoende zijn om de relatieve luchtvochtigheid in een klein huis te verlagen. In vergelijking met kelders heeft het hele huis hogere vierkante meters, maar een lagere relatieve luchtvochtigheid.

Dat betekent dat een luchtontvochtiger vocht moet onttrekken aan een groter luchtvolume. De hoeveelheid vocht in de lucht is echter over het algemeen lager.

Hier zijn basisstatistieken voor een klein huis (als voorbeeld):

 • Vierkante meters: 1200 sq ft.
 • Relatieve vochtigheid: 65%.
 • Gemiddelde temperatuur: 70 ° F.

Als we de maattabel bekijken, kunnen we afleiden dat zo’n huis een 70-pint luchtontvochtiger (oude standaard) of 50-pint één (nieuwe standaard) nodig zou hebben. Voor grotere ruimtes wilt u misschien kijken naar de commerciële luchtontvochtigers met hoge capaciteit.

Inhoudsopgave